Οργανόγραμμα Εταιρείας: Οφέλη και Δημιουργία
8 Οκτωβρίου 2024Ιχνηλασιμότητα προϊόντων: 5 οφέλη για κάθε επιχείρηση
16 Οκτωβρίου 2024Το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι πλέον πιο ανταγωνιστικό από ποτέ. Είναι ιδιαίτερα απαιτητικό για μία επιχείρηση να παραμένει κερδοφόρα κάθε χρόνο και να διατηρεί μία ισχυρή θέση στην αγορά. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τις σύγχρονες τεχνολογίες, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν διάφορες πτυχές της λειτουργίας τους και να προσφέρουν ένα νέο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Μία τέτοια τεχνολογία είναι το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, ή αλλιώς Internet of Things (IoT).
Η σημασία του Διαδικτύου των Πραγμάτων δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ετήσια “Έρευνα χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής, επικοινωνίας και ηλεκτρονικού εμπορίου στις επιχειρήσεις, 2021” της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 22% των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για επαγγελματικούς σκοπούς αξιοποιούν το Internet of Things. Στο παρακάτω γράφημα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής βλέπουμε τους τρόπους που οι ελληνικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο των Πραγμάτων.
Η επίδραση του Internet of Things είναι εμφανής και παγκοσμίως. Σύμφωνα με τη Statista, το 2024 υπάρχουν 18 δις. συσκευές συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων και αναμένεται να φτάσουν τα 32,1 δις. το 2030. Μέχρι το τέλος του άρθρου θα έχετε κατανοήσει πλήρως τι είναι το IoT και πώς μπορείτε να το ενσωματώσετε στη λειτουργία της επιχείρησής σας.
Τι είναι το Internet of Things (IoT);
Το Internet of Things (IoT) αναφέρεται στη σύνδεση φυσικών συσκευών στο διαδίκτυο, επιτρέποντάς τους να στέλνουν και να λαμβάνουν δεδομένα. Αυτές οι συσκευές περιλαμβάνουν αισθητήρες, μηχανήματα παραγωγής, οχήματα και άλλες υποδομές. Μέσω της ανάλυσης των δεδομένων αυτών, οι επιχειρήσεις μπορούν να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τις λειτουργίες τους, όπως η παραγωγή, οι διανομές, η διαχείριση αποθήκης και άλλα.
Κύρια στοιχεία του Διαδικτύου των Πραγμάτων
1) Συσκευές και αισθητήρες
Οι συσκευές και οι ενσωματωμένοι αισθητήρες είναι η βάση του Internet of Things. Αποτελούν το σημείο αφετηρίας, αφού αυτά συλλέγουν δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο, σχετικά με προϊόντα, μηχανήματα, το περιβάλλον και άλλα.
2) Δικτύωση
Απαραίτητο στοιχείο του Internet of Things είναι η σύνδεση στο διαδίκτυο, μέσω WiFi, 4G/5G ή άλλων τεχνολογιών.
3) Εφαρμογές Internet of Things
Οι εφαρμογές Internet of Things αναφέρονται στο λογισμικό που δέχεται δεδομένα από τις συσκευές IoT και μπορεί να τα επεξεργάζεται ή να τα αναλύει πριν τα επιστρέψει στον τελικό χρήστη. Ορισμένες εφαρμογές IoT χρησιμοποιούν τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση για να αναλύσουν τα δεδομένα, να τα κατηγοριοποιήσουν, να τα φιλτράρουν ή να εκτελέσουν αυτόματα μία ενέργεια. Άλλες εφαρμογές απλά τα εμφανίζουν στον τελικό χρήστη. Οι λειτουργικότητες που προσφέρει η εκάστοτε εφαρμογή IoT εξαρτώνται από τις ανάγκες για πληροφόρηση της αντίστοιχης επιχείρησης.
5 Οφέλη του Internet of Things στις επιχειρήσεις
Η ενσωμάτωση του Διαδικτύου των πραγμάτων στις διαδικασίες των επιχειρήσεων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως:
1) Δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος
Εάν μία επιχείρηση εφαρμόσει με έξυπνο τρόπο τις τεχνολογίες IoT, μπορεί να βελτιώσει τόσο πολύ τις διαδικασίες της, καθώς και την ποιότητα των δεδομένων που έχει στην κατοχή της, με αποτέλεσμα να καταφέρει να ξεφύγει από τους ανταγωνιστές της σε συγκεκριμένους τομείς και να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Για παράδειγμα, μία βιομηχανία μπορεί με την ενσωμάτωση αισθητήρων να προβλέψει πότε τα μηχανήματά της θα χρειαστούν συντήρηση, προλαβαίνοντας τις βλάβες και μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο που τα μηχανήματα βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά τα κόστη από τη συντήρηση των μηχανημάτων, επιτρέποντάς της να προσφέρει χαμηλότερη τιμή από την υπόλοιπη αγορά ή να επενδύσει περισσότερα στο μάρκετινγκ.
Παράλληλα, η επιχείρηση με τις συσκευές IoT μπορεί να υπολογίσει και να καταγράψει σημαντικούς ποιοτικούς δείκτες, καταλαβαίνοντας έτσι πότε αρχίζει και πέφτει η ποιότητα των προϊόντων που παράγονται από τα μηχανήματα. Έτσι, μπορεί να προχωρήσει άμεσα στη συντήρησή τους, διατηρώντας την ποιότητα των προϊόντων σε υψηλά επίπεδα. Αυτή η συνέπεια εκτιμάται από τους καταναλωτές, οι οποίοι συνεχίζουν να αγοράζουν από την επιχείρηση αφού μένουν σταθερά ικανοποιημένοι.
Οι βιομηχανίες που ενσωματώνουν με αυτούς τους τρόπους το Διαδίκτυο των Πραγμάτων αποκτούν μεγάλο προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών τους που δεν αξιοποιούν τις δυνατότητες του IoT.
2) Αύξηση παραγωγικότητας
Οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες του Διαδικτύου των Πραγμάτων μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγικότητά τους.
Μένοντας στο παράδειγμα της βιομηχανίας, με την προβλεπτική συντήρηση, το τμήμα παραγωγής μπορεί να προγραμματίσει την συντήρηση των μηχανημάτων σε χρονικά διαστήματα όπου δε χρειαζόταν να λειτουργούν καθόλου ή τουλάχιστον όχι σε πλήρη παραγωγική δυνατότητα. Αυτή η δυνατότητα εγγυάται ότι η επιχείρηση λειτουργεί πάντοτε στην υψηλότερη παραγωγική ικανότητά της, χωρίς να μειώνεται η ποσότητα προϊόντος από τη διακοπή λειτουργίας των μηχανημάτων.
3) Μείωση κόστους
Με το Internet of Things, η επιχείρηση μπορεί να μειώσει τα έξοδα από την κατανάλωση ενέργειας. Οι συσκευές IoT μπορούν να αντιληφθούν ανά πάσα στιγμή αν τα μηχανήματα πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία και ρυθμίζουν τη λειτουργία τους ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε στιγμής. Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να ρυθμίζουν και τις άλλες ενεργειακές απαιτήσεις μίας εγκατάστασης, όπως ρεύμα και θέρμανση. Με τις προσαρμογές αυτές το IoT ρίχνει το κόστος της ενέργειας στο ελάχιστο.
Στη βιομηχανία, προβλέπει τις βλάβες με αποτέλεσμα να εξαλείφονται μεγάλες δαπάνες για συντήρηση σε περίπτωση σοβαρής ζημιάς. Αντίθετα, με τα δεδομένα που προσφέρει μπορεί να προτείνει ότι δε χρειάζεται να γίνει συντήρηση, μειώνοντας τα έξοδα από συντηρήσεις που δεν ήταν απαραίτητο να πραγματοποιηθούν.
4) Βελτιωμένη εξυπηρέτηση πελατών
Το Internet of Things έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την εξυπηρέτηση των πελατών και να αυξήσει την ικανοποίησή τους. Με τη χρησιμοποίηση συσκευών IoT στις μεταφορές και στην αποθήκη, οι επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν τα λάθη στις αποστολές, καθώς και το χρόνο παράδοσης. Ταυτόχρονα, αρκετές επιχειρήσεις προβάλλουν την τοποθεσία της παραγγελίας σε πραγματικό χρόνο, κρατώντας τους πελάτες ενημερωμένους για την πορεία της. Η ταχύτητα, η διαφάνεια και η μείωση των λαθών βελτιώνουν σημαντικά την εμπειρία των πελατών.
5) Ενίσχυση καινοτομίας
Αξιοποιώντας τις εφαρμογές IoT, οι επιχειρήσεις μπορούν να εντοπίσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και να προσφέρουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες, ή να βελτιώσουν τις υπάρχουσες. Με τις νέες τεχνολογίες, οι εταιρείες μπορούν να παράξουν πιο περίπλοκα προϊόντα, μεγαλύτερες ποσότητες ή σε λιγότερο χρόνο, ξεκλειδώνοντας δυνατότητες που δεν υπήρχαν προηγουμένως.
Ένα παράδειγμα καινοτομίας είναι η παρακολούθηση των απορριμμάτων από την Bigbelly. Με την τοποθέτηση έξυπνων αισθητήρων σε κάδους, δίνουν πληροφορίες για την πληρότητα σε πραγματικό χρόνο, ώστε να πραγματοποιηθούν συλλογές των απορριμμάτων έγκαιρα και μόνο εκεί που χρειάζεται. Η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τις πόλεις αλλά και για διάφορες επιχειρήσεις, και δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τις τεχνολογίες Internet of Things.
Εφαρμογές Internet of Things: 7 παραδείγματα
Έχουμε παρατηρήσει εδώ και χρόνια πώς το Internet of Things χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους. Ας δούμε πρακτικά πώς το Διαδίκτυο των Πραγμάτων ενισχύει κρίσιμες επιχειρησιακές λειτουργίες.
1) Παραγωγή προϊόντων - ποιοτικός έλεγχος
Οι συσκευές IoT χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις στην παραγωγή των προϊόντων για να διασφαλίσουν την ποιότητά τους και να τυποποιήσουν την παραγωγή. Με αισθητήρες και άλλες συσκευές, καταγράφουν τη θερμοκρασία, την υγρασία, το φως και άλλους δείκτες και εξασφαλίζουν την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων.
Χρησιμοποιήσαμε συσκευές IoT (αισθητήρες) στην παραγωγική διαδικασία ελαιόλαδου της Κολυμπάρι ΑΕ. Οι αισθητήρες καταγράφουν την θερμοκρασία σε βασικά στάδια της παραγωγής, επιτρέποντας την αυτοματοποίηση του ποιοτικού ελέγχου και την καταγραφή λήψης δειγμάτων. Σε συνδυασμό με το Soft1 ERP και την ανάπτυξη custom εφαρμογών, ψηφιοποιήσαμε συνολικά την παραγωγική διαδικασία, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η ποιότητα του λαδιού και να μειώσουμε το χρόνο αναζήτησης δεδομένων και τα λάθη.
Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας και η αυτοματοποίηση του ποιοτικού ελέγχου μειώνει και τη φύρα στην παραγωγή, δηλαδή τις σπατάλες από ελλαττωματικά προϊόντα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές.
Όπως επιβεβαιώνει και η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, το 16,8% των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί αισθητήρες για παρακολούθηση ή αυτοματοποίηση των διαδικασιών παραγωγής.
2) Προβλεπτική συντήρηση
Όπως αναλύσαμε και προηγουμένως, το Internet of Things επιτρέπει την προβλεπτική συντήρηση των μηχανημάτων, προλαβαίνοντας τις βλάβες, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και μειώνοντας τα κόστη και το χρόνο εκτός λειτουργίας. Πλέον, με εξειδικευμένο λογισμικό, τα εργοστάσια μπορούν να δημιουργήσουν digital twins, δηλαδή ψηφιακούς κλώνους των μηχανημάτων, κάνοντας εύκολη την οπτικοποίηση των προβλημάτων, καθώς και την προσομοίωση διαφορετικών σεναρίων.
Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, το 32,1% των ελληνικών επιχειρήσεων χρησιμοποιούν συσκευές IoT για την παρακολούθηση της συντήρησης οχημάτων ή μηχανημάτων.
3) Μεταφορές - Logistics - Διαχείριση στόλου
28,3% των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί συσκευές για να παρακολουθεί την τοποθεσία προϊόντων και οχημάτων. Με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, οι μεταφορικές εταιρείες μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται τα οχήματά τους και να υπολογίσουν με ακρίβεια τον χρόνο άφιξης, ανάλογα και με τις συνθήκες που επικρατούν. Οι συγκεκριμένες δυνατότητες έχουν ευρεία εφαρμογή σε εταιρείες courier και delivery φαγητού, επιτρέποντας στους πελάτες να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεται η παραγγελία τους και να παρακολουθούν την τοποθεσία της. Παράλληλα, χρησιμοποιούνται και από δημόσια αλλά και ιδιωτικά μέσα, όπως λεωφορεία και εταιρείες taxi ή scooter. Ο πελάτης μπορεί να υπολογίσει το χρόνο άφιξης του μεταφορικού μέσου του, καθώς και να εντοπίσει το κοντινότερο scooter στο χάρτη.
4) Ενέργεια
Το Internet of Things (IoT) συμβάλλει στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στις επιχειρήσεις μέσω αυτοματισμών, παρακολούθησης και ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο. Χρησιμοποιείται από το 43,7% των επιχειρήσεων για το συγκεκριμένο σκοπό. Οι IoT αισθητήρες μπορούν να παρακολουθούν την παρουσία ανθρώπων σε χώρους εργασίας και να προσαρμόζουν ανάλογα τον φωτισμό και τη θέρμανση ή ψύξη. Για παράδειγμα, σε ένα κτίριο γραφείων, τα φώτα και τα κλιματιστικά μπορούν να απενεργοποιούνται αυτόματα όταν οι χώροι είναι άδειοι, μειώνοντας την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας.
Με τη χρήση συνδεδεμένων συσκευών, οι επιχειρήσεις μπορούν να παρακολουθούν την κατανάλωση ενέργειας ανά πάσα στιγμή. Το IoT επιτρέπει την ανάλυση της ενεργειακής χρήσης από συγκεκριμένα μηχανήματα ή τμήματα της επιχείρησης και παρέχει δεδομένα για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης. Έτσι, οι εταιρείες μπορούν να εντοπίσουν εξοπλισμό που καταναλώνει υπερβολική ενέργεια και να τον αντικαταστήσουν ή να τον προσαρμόσουν.
5) Ασφάλεια
Η ασφάλεια είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος χρήσης του Διαδικτύου των πραγμάτων από τις ελληνικές επιχειρήσεις, με το 91,9% των επιχειρήσεων να έχουν ενσωματώσει έξυπνα συστήματα συναγερμού για την ασφάλεια των εγκαταστάσεών τους. Οι έξυπνες κάμερες και οι αισθητήρες μπορούν να συνδεθούν με λογισμικό που έχει προσαρμοστεί για να εκτελεί αυτοματοποιημένες ενέργειες ή να ειδοποιεί τους ανθρώπους.
6) Εφοδιαστική αλυσίδα
Το Internet of Things βρίσκει μεγάλη εφαρμογή και στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι επιχειρήσεις μπορούν να ξέρουν κάθε στιγμή που βρίσκονται τα προϊόντα που πούλησαν και τα αποθέματα που παρήγγειλαν, κάτι που εξυπηρετεί και τις ανάγκες ιχνηλασιμότητας των προϊόντων. Παράλληλα, μπορούν να εξασφαλίσουν ότι τηρούνται οι απαιτήσεις για διατήρηση της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων, όπως για παράδειγμα η διατήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία κατά την μεταφορά.
7) Έλεγχος απορριμμάτων
Το Internet of Things (IoT) συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθιστώντας τη διαδικασία πιο αποδοτική, βιώσιμη και οικονομική. Οι έξυπνοι κάδοι απορριμμάτων είναι εξοπλισμένοι με αισθητήρες που παρακολουθούν το επίπεδο πλήρωσης τους σε πραγματικό χρόνο. Οι πληροφορίες αυτές αποστέλλονται σε κεντρικά συστήματα διαχείρισης, επιτρέποντας στους υπεύθυνους απορριμμάτων να οργανώνουν πιο αποτελεσματικά τις διαδρομές συλλογής. Έτσι, η αποκομιδή γίνεται μόνο όταν οι κάδοι είναι σχεδόν γεμάτοι, μειώνοντας τις άσκοπες διαδρομές και τη σπατάλη πόρων.
Με τη χρήση των δεδομένων αυτών και GPS, οι υπεύθυνοι μπορούν να σχεδιάσουν πιο αποδοτικές διαδρομές συλλογής. Το IoT βοηθά στον υπολογισμό της συντομότερης διαδρομής για τη συλλογή απορριμμάτων από τους γεμάτους κάδους, μειώνοντας τη χρήση καυσίμων, το κόστος συντήρησης των οχημάτων και τις εκπομπές ρύπων.
Διαδίκτυο των πραγμάτων: οι προκλήσεις
Μπορούμε πλέον να αντιληφθούμε ότι η αξία που το Internet of Things προσφέρει στις επιχειρήσεις είναι αδιαμφισβήτητη. Όμως, η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν είναι εύκολο να ενσωματωθεί σε μία επιχείρηση χωρίς τον κατάλληλο σχεδιασμό.
1) Κόστος
Το κόστος ενσωμάτωσης τεχνολογιών Internet of Things είναι ιδιαίτερα υψηλό, αν συμπεριλάβουμε τις ανάγκες για εξοπλισμό αλλά και για λογισμικό. Για το λόγο αυτό, πρέπει να γίνει η κατάλληλη ανάλυση των αναγκών, ώστε να προκύψει η βέλτιστη λύση, χωρίς να σπαταληθούν μεγάλα ποσά σε ένα σύστημα που τελικά δε θα ωφελήσει την εταιρεία. Εφόσον γίνει ορθολογικός σχεδιασμός, η εγκατάσταση IoT θα επιστρέψει σίγουρα το ποσό της επένδυσης μακροχρόνια.
2) Προσωπικά δεδομένα
Ένα ζήτημα που προκύπτει από την εγκατάσταση συσκευών IoT είναι η προστασία των δεδομένων των χρηστών που συλλέγονται από αυτές. Με την ισχυροποίηση των κανόνων του GDPR, οι επιχειρήσεις πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να εξασφαλίσουν ότι συμμορφώνονται με τις διατάξεις του νόμου.
3) Κυβερνοασφάλεια
Η κυβερνοασφάλεια είναι βασικό ζήτημα στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Ο μεγάλος αριθμός συσκευών δημιουργεί περισσότερους κινδύνους για κυβερνοεπιθέσεις, οπότε οι επιχειρήσεις χρειάζεται να δώσουν μεγάλη βαρύτητα στην ασφάλεια, για να προστατέψουν τις συσκευές και τα πολύτιμα δεδομένα τους.
4) Ενσωμάτωση
Μπορεί οι συσκευές που θα εγκατασταθούν να έχουν εξαιρετικές δυνατότητες, δεν θα προσφέρουν όμως στην εταιρεία εάν δεν μπορούν να συνδυαστούν αποτελεσματικά με το απαραίτητο λογισμικό. Επομένως, είναι κρίσιμο να επιλεχθούν συσκευές αλλά και εφαρμογές που μπορούν να συνεργαστούν αποδοτικά.
Εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες του IoT
Στη Verus+ ενσωματώνουμε συνεχώς νέες τεχνολογίες και το Internet of Things δεν θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση. Κατέχουμε την τεχνογνωσία και τα κατάλληλα εργαλεία (συστήματα ERP, ανάπτυξη λογισμικού, hardware και ασφάλεια) ώστε να εφαρμόσουμε με επιτυχία το Internet of Things στην λειτουργία της επιχείρησής σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να αναλύσουμε τις ανάγκες σας και να καταλήξουμε μαζί στον βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης του IoT.