Biomonitoring

Δημιουργία συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης απειλούμενων ειδών θηλαστικών και ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

biomonitoring header image
biomonitoring - rhodope project

Σχετικά με το Rhodope Project

Η απώλεια της βιοποικιλότητας συνεχίζεται, με το 60% των ειδών και το 77% των τύπων οικοτόπων της Ευρώπης να βρίσκονται υπό δυσμενή κατάσταση διατήρησης. Η παρακολούθηση και η αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας αποτελούν χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες και απαιτούν πλήρη κατανόηση των στοιχείων της (είδη και βιότοποι) και των αλλαγών τους. Αυτό επιτυγχάνεται με την συλλογή επικαιροποιημένων δεδομένων από το πεδίο. Τα παραδοσιακά πρωτόκολλα παρακολούθησης είναι συχνά χρονοβόρα και δαπανηρά, καθιστώντας πολύ υψηλή την ανάγκη για χρήση τεχνολογιών αιχμής για την ταχεία και αξιόπιστη αξιολόγηση της αφθονίας των ειδών και των απειλών που αντιμετωπίζουν. Με αφορμή τα παραπάνω, η Verus+ σε συνεργασία με τη ΣΥΣΤΑΔΑ ανέπτυξαν ένα καινοτόμο σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης απειλούμενων ειδών θηλαστικών και ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Σκοποί του έργου

Ανάπτυξη πρωτοκόλλων παρακολούθησης θηλαστικών

σε προστατευμένες περιοχές για την εκτίμηση της κατάστασης διατήρησης των ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος και την ενίσχυση των διαχειριστών προστατευόμενων περιοχών στην προστασία της φύσης.

Βελτίωση της παρακολούθησης επιβολής της νομοθεσίας

για την προστασία της άγριας ζωής, με απευθείας παρακολούθηση της έντασης και της χωροχρονικής κατανομής της δραστηριότητας του κυνηγιού και υλοτομίας σε Προστατευμένες Περιοχές.

Ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών για smartphone και tablet

βασισμένες σε cloud υποδομές για την ολοκληρωμένη καταγραφή, παρακολούθηση και γεωχωρική αποτύπωση περιβαλλοντικών δεδομένων και ανθρώπινης δραστηριότητας σε Προστατευμένες Περιοχές.

Διάχυση των αποτελεσμάτων και αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας

σχετικά με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής μεταξύ αρμόδιων αρχών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών.

Ανάπτυξη νέου λογισμικού για την καταγραφή δεδομένων παρακολούθησης θηλαστικών και ανθρώπινων δραστηριοτήτων σε προστατευμένες περιοχές.

Δημιουργία cloud συστημάτων και βάσεων γεωχωρικών δεδομένων.

Ανάπτυξη κεντρικής πλατφόρμας σε ένα ανοιχτό, σχεσιακό μοντέλο παρακολούθησης δεδομένων για την παρακολούθηση της βιοποικιλότητας και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων σε προστατευμένες περιοχές.

Κατασκευή ιστοσελίδας για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου.

Συγγραφή προδιαγραφών για την αξιοποίηση τεχνολογιών και του οδηγού εφαρμογής προδιαγραφών των τεχνολογιών παρακολούθησης.

Θέλετε να συνεργαστούμε σε κάποιο ερευνητικό project;

Επικοινωνήστε μαζί μας

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.