
Ψηφιακός Μετασχηματισμός το 2026
3 Νοεμβρίου 2023
Τεχνητή Νοημοσύνη το 2024: Τάσεις και Στατιστικά
15 Νοεμβρίου 2023Έχει η εταιρεία σου συναλλαγές με το δημόσιο (B2G);
Αν ναι, θα πρέπει άμεσα να υλοποιήσει διαδικασίες ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τη βοήθεια πιστοποιημένου παρόχου από το κράτος. Η ηλεκτρονική αποστολή τιμολογίων έχει γίνει ήδη υποχρεωτική για ορισμένους φορείς του δημοσίου ενώ από το έτος 2024 θα είναι υποχρεωτική για όλο το δημόσιο.
Στο ΦΕΚ Β’ 2385/12-04-2023 δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση Κ.Υ.Α 52445 που μπορείτε να δείτε εδώ. Με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Δήμος Αθηναίων, η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ), η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Αττικό Μετρό Α.Ε., η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και η Εγνατία Οδός Α.Ε. θα πρέπει να λαμβάνουν ηλεκτρονικές τιμολογήσεις συμβάσεων με βάση το ευρωπαϊκό πρότυπο έκδοσης τιμολογίων.
Η απόφαση αυτή αφορά συμβάσεις που εκκίνησαν μετά τις 12 Σεπτεμβρίου.
Λύσεις B2G ηλεκτρονικής τιμολόγησης
Η Verus+ παρέχει ολοκληρωμένη λύση B2G τιμολόγησης με συνδυασμό του Soft1 ERP και του παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης Impact eInvoicing. Το τιμολόγιο εκδίδεται εύκολα και γρήγορα από την εμπορική διαχείριση του ERP και αποστέλλεται αυτόματα στην υπηρεσία B2G EINVOICING. Αυτή διαβιβάζει το παραστατικό στην ΑΑΔΕ, ενημερώνει τα ηλεκτρονικά βιβλία της επιχείρησης και αυθεντικοποιεί με αριθμό ΜΑΡΚ. Στη συνέχεια, δημιουργεί το ηλεκτρονικό παραστατικό σύμφωνα με προκαθορισμένο μορφότυπο και το αποστέλλει μέσω του δικτύου PEPPOL στο κέντρο διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) της ΓΓΠΣ, το οποίο αναλαμβάνει και έχει την ευθύνη για την δρομολόγηση του παραστατικού στην αναθέτουσα αρχή.
Ακόμα όμως και για λογισμικό τρίτων κατασκευαστών, η Verus+ διασυνδέει την λύση B2G invoicing έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η υφιστάμενη λειτουργία της επιχείρησης ενώ παράλληλα να καλυφθεί η υποχρέωση για ηλεκτρονική αποστολή τιμολογίων σε δημόσιους φορείς.
Αναλυτική διαδικασία Einvoicing στο Soft1
1) Αναθέτουσα αρχή
Ορίστε τον κωδικό Αναθέτουσας αρχής για τον φορέα που θα παραλάβει το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, ώστε η impact να δρομολογήσει με τον ενδεδειγμένο τρόπο την πορεία του παραστατικού μέχρι τον τελικό παραλήπτη Στο προφίλ του πελάτη ορίστε/ συνδέστε την Αναθέτουσα αρχή (Εμπορική διαχείριση → Συναλλασσόμενοι → Πελάτες → Λογιστικά) αφού συμπληρώσετε τον ΑΦΜ δημοσίου του πελάτη.
2) Κωδικοί PEPPOL
Η κάθε μονάδα μέτρησης πρέπει να συνδεθεί με τον αντίστοιχο κωδικό μονάδας μέτρησης που υπάρχει στην πλατφόρμα της PEPPOL, η οποία ελέγχει το μορφότυπο του παραστατικού πριν το στείλει στην ΚΕΔ. Για να το κάνετε αυτό, στις μονάδες μέτρησης (Μενού παραμέτρων → Εταιρείες → Λοιπές ρυθμίσεις), αντιστοιχίστε με τους κωδικούς PEPOLL στο σχετικό πεδίο (Κωδικός PEPOLL). Ενδεικτικά, οι κωδικοί PEPPOL των δύο συχνότερων μονάδων μέτρησης, τεμάχιο και κιλό, είναι H87 και KGM αντίστοιχα.
3) Κωδικός CPV
Είναι υποχρεωτικό σε κάθε είδος που τιμολογείται να υπάρχει ο κωδικός CPV. Για να εμφανίζεται αυτόματα, πρέπει να τον καταχωρίσετε μία φορά για το κάθε είδος. Στα είδη αποθήκης (Μενού εργασιών → Εμπορική διαχείριση → Αποθήκη) συμπληρώστε το πεδίο Κωδικός CPV με τον αντίστοιχο κωδικό του είδους που συμμετέχει στα B2G παραστατικά. Για να βρείτε τον CPV κωδικό και για περισσότερες σχετικές πληροφορίες πατήστε το κουμπί “Οδηγίες CPV’’ που βρίσκεται ακριβώς από κάτω.
4) Παραστατικό πώλησης
Για να είναι έγκυρο το παραστατικό, πρέπει σε κάθε έκδοση τα πεδία ΑΔΑΜ, ΑΔΑ και Τύπος Προϋπολογισμού να είναι συμπληρωμένα. Ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία:
- Ορίστε τη σειρά (π.χ. 7062 – Δελτίο Αποστολής – Τιμολόγιο) με την κατάλληλη παραμετροποίηση, για να δημιουργηθεί η εγγραφή myDATA.
- Επιλέξτε τον συναλλασσόμενο πελάτη, με την προϋπόθεση ότι έχει συμπληρωμένο τον Κωδικό Αναθέτουσας Αρχής.
- Συμπληρώστε τα είδη αφού οι μονάδες μέτρησης έχουν προηγουμένως αντιστοιχιστεί με τις μονάδες PEPOLL και φέρουν κωδικό CPV.
- Ορίστε τα παρακάτω πεδία στην καρτέλα Λοιπά στοιχεία:
- ΑΔΑΜ Σύμβασης, αναγνωριστικός αριθμός ΑΔΑΜ της σύμβασης με τον φορέα.
- Αναγνωριστικό σύμβασης, είναι είτε o Κωδικοποιημένος Ενάριθμος (εξαρτάται από τον Τύπο προϋπολογισμού), είτε ο Αριθμός Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ).
- Τύπος προϋπολογισμού, προκύπτει από τη σύμβαση με το δημόσιο φορέα που τιμολογείται και παίρνει μία από τις ακόλουθες επιλογές:
- Κανονικός προϋπολογισμός,
- Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (e-ΠΔΕ),
- Λοιποί προϋπολογισμοί.
- Το παραστατικό θα πρέπει να εκτυπωθεί με τον Εκτυπωτή «eINVOICE». Ο παραλήπτης θα λάβει γνώση για το παραστατικό μέσω email.
5) Τιμολόγηση με επιλογή σύμβασης
Όταν εκδίδετε ένα τιμολόγιο, μπορείτε να εμφανίζετε αυτόματα τα στοιχεία ΑΔΑΜ, Αναγνωριστικό σύμβασης και Τύπος προϋπολογισμού, ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία: Ορίστε ως τύπο της σύμβασης ‘’ Σύμβαση B2G΄΄ και έπειτα στο tab ‘’Επιπλέον στοιχεία/Παρατηρήσεις’’ συμπληρώστε τα στοιχεία B2G.
ΔΩΡΕΑΝ ΟΔΗΓΟΣ B2G
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να ξεκινήσετε με αυτοπεποίθηση την ηλεκτρονική τιμολόγηση με το δημόσιο.
Πλεονεκτήματα ηλεκτρονικής τιμολόγησης
H υποχρεωτικότητα της ηλεκτρονική αποστολής αποτελεί αρχικά επιπλέον φόρτο για τις ήδη επιβαρυμένες μηχανογραφικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, προσφέρει όμως σημαντικά πλεονεκτήματα.
Αρχικά, εξαλείφει την πιθανότητα λάθους, καθώς το σύνολο των δεδομένων ελέγχονται συστημικά. Επιπλέον, η επιχείρηση έχει άμεση εικόνα για την κατάσταση του τιμολογίου καθώς ενημερώνεται άμεσα για την παραλαβή, έγκριση και πληρωμή από την αναθέτουσα αρχή. Έτσι λύνεται ένα διαχρονικό πρόβλημα ατέρμονων επικοινωνιών ενώ γίνεται ευκολότερη η λογοδοσία. Η γνωστή δικαιολογία για απώλεια του τιμολόγιου δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται όπως γίνεται σήμερα κατά κόρον. Τέλος, η ηλεκτρονική αποστολή του τιμολογίου μειώνει το κόστος για τις επιχειρήσεις και συμβάλει στην ενίσχυση τις δράσεις στο πλαίσιο του ESG.
Επικοινωνήστε μαζί μας για να σχεδιάσουμε τη διαδικασία ηλεκτρονικής τιμολόγησης για την επιχείρησή σας και να εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα που έχει να προσφέρει.