fbpx

Απομακρυσμένη Εργασία λόγω Covid-19 

Ποια χρήσιμα εργαλεία απομακρυσμένης εργασίας διατίθενται πλέον  δωρεάν;

Το παγκόσμιο ξέσπασμα του ιού Covid 19 έχει οδηγήσει πολλές εταιρείες στην λύση της απομακρυσμένης εργασίας. Στόχος όλων είναι να αποτραπεί η μετάδοση του ιού και να προστατευθεί η υγεία των πολιτών. Μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Amazon, η Google και το Twitter έχουν ήδη πάρει τέτοια μέτρα. Είναι πολύ πιθανό αυτές οι εταιρείες να έχουν ήδη την τεχνολογική υποδομή για μία τέτοια αλλαγή.

Εκτός από την έλλειψη φυσικής παρουσίας που προκύπτει από την Τηλεργασία, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν και άλλες σημαντικές προκλήσεις. Η ανάγκη να μην αισθάνονται οι εργαζόμενοι αποκλεισμένοι, να έχουν άμεση πρόσβαση σε ενημέρωση και επικοινωνία με την επιχείρηση είναι μερικές από αυτές. Η διαχείριση των ομάδων απομακρυσμένα απαιτεί τα κατάλληλα εργαλεία ώστε η συνεργασία να συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Εταιρείες όπως η Microsoft, Zoom και Cisco έχουν ανακοινώσει ότι θα παρέχουν δωρεάν κάποια από τα πακέτα εργαλείων τους. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην διευκόλυνση των επιχειρήσεων να αντιμετωπίσουν την απρόσμενη πρόκληση που έχει επιφέρει ο κορονοϊός.

Microsoft

Η Microsoft έχει ανακοινώσει πως θα παρέχει πλέον την chatting εφαρμογή Teams στους χρήστες του Ε1 πακέτου της. Το πακέτο μέχρι τώρα περιείχε μεταξύ άλλων τις εφαρμογές Exchange, OneDrive for Business και Skype for Business. Η δωρεάν δοκιμαστική έκδοση του πακέτου επεκτείνεται στους 6 μήνες. Το Microsoft Teams αποτελεί έναν κόμβο τηλε-συνεργασίας με δυνατότητα ανταλλαγής περιεχομένου και τηλεδιασκέψεων. Μαζί με την εφαρμογή παρέχεται 1 TB αποθήκευσης στο cloud και η δυνατότητα να καταγράφουν οι χρήστες τις τηλεδιασκέψεις τους.

 

Το Microsoft Teams είναι  πλήρως ενοποιημένο με το Office 365.

 

Κάποιες από πιο χρήσιμες λειτουργίες που προσφέρει είναι τα διαφορετικά κανάλια επικοινωνίας ανάλογα με το θέμα και τους συμμετέχοντες, η δυνατότητα αναζήτησης σε παλαιότερες συνομιλίες (όλες οι συνομιλίες αποθηκεύονται για πάντα)  αλλά και η συγκέντρωση όλων των συνημμένων σε ένα σημείο. Επίσης είναι άμεσα εμφανές και ανανεώνεται σε πραγματικό χρόνο το status διαθεσιμότητας του κάθε χρήστη.

Οργανισμοί που έχουν υιοθετήσει το Teams έχουν αναφέρει δραστική μείωση των e-mails και  συνωστισμό μηνυμάτων στο inbox. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούν λογισμικά iOS, Android και Windows. Όλα τα δεδομένα  που ανταλλάσσονται μεταξύ των χρηστών είναι κρυπτογραφημένα από άκρο σε άκρο.

Zoom  

Η Zoom είχε ήδη διαθέσιμη μία δωρεάν έκδοση του λογισμικού της για τηλεδιασκέψεις με έως 100 συμμετέχοντες. Η δωρεάν έκδοση του Zoom περιλαμβάνει επίσης απεριόριστα 1 προς 1 meetings και χρονικό όριο 40 λεπτών για ομαδικές συναντήσεις. Ακόμα στο δωρεάν πακέτο παρέχεται δυνατότητα τηλε-συνεδρίασης με την επιλογή να επεμβαίνουν οι συμμετέχοντες με τηλεφωνική κλήση αλλά και καταγραφή της συνεδρίασης τοπικά. Το Zoom επίσης παρέχει κρυπτογράφηση δεδομένων από άκρο σε άκρο.

Cisco

Μετά το ξέσπασμα του ιού στην Κίνα, η υπηρεσία videoconferencing Webex της Cisco χρησιμοποιείται από 22 φορές περισσότερα άτομα από ότι πριν. Η Cisco προχώρησε και αυτή στην αναβάθμιση του δωρεάν πακέτου της. Το πακέτο παρέχει απεριορίστου χρόνου χρήση της υπηρεσίας Webex σε έως και 100 συμμετέχοντες για 90 μέρες. Στο δωρεάν πακέτο περιλαμβάνεται και η δυνατότητα για συμμετοχή στο Webex με απλή τηλεφωνική κλήση (dial in) ή μέσω internet (VoIP).

 

Google

Και η Google με την σειρά της ανακοίνωσε πως θα παρέχει πλέον τα enterprise πακέτα της υπηρεσίας Hangouts δωρεάν. Συγκεκριμένα όλοι οι χρήστες G Suite και G Suite for Education θα μπορούν να χρησιμοποιούν το Hangout με έως και 250 συμμετέχοντες ανά κλήση, την δυνατότητα καταγραφής των συναντήσεων αλλά και επιλογή Livestream με μέχρι και 100.000 θεατές

 

3CX

Η 3CX είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής VoIP τηλεφωνίας. Τα προϊόντα της επιτρέπουν τους οργανισμούς να επικοινωνούν τηλεφωνικά, με τηλεδιασκέψεις , SMS, e-mail και live chat συγκεντρωμένα σε μία μόνο τοποθεσία. Οι χρήστες έχουν την δυνατότητα κοινοποίησης αρχείων αλλά και της οθόνης τους με συνεργάτες τους. Η 3CX παρέχει το εργαλείο WebRTC δωρεάν ( Web Real Time Communication). Το WebRTC λειτουργεί μέσω browser (Google Chrome, Mozilla Firefox και Opera). Δίνει την δυνατότητα για τηλεδιασκέψεις με εικόνα και ήχο, κοινοποίηση pdf, live chatting, λειτουργία Blackboard (Πίνακας) αλλά και καταγραφής.